joi, 16 octombrie 2008

IARNA POATE ADUCE O SCADERE A VANZARILOR NOI DE ASIGURARI DE VIATA

Numarul romanilor care isi cumpara polite de asigurare de viata ar putea sa scada peste cateva luni, din cauza scumpirii creditelor, a utilitatilor sau a produselor alimentare, ceea ce le va lasa mai putini bani pentru economisire.

"Cresterea cursului valutar, a dobanzilor si scumpirea utilitatilor le vor subtia bugetul si atunci vor taia de unde pot, adica de la economisire. Daca efectele se vor manifesta asa cum ne imaginam noi, am putea sa vedem o scadere a vanzarilor noi de asigurari de viata in decembrie-ianuarie", afirma Ovidiu Racoveanu, sef serviciu asigurari de viata in cadrul Generali, una din primele zece companii din piata asigurarilor.

Primele platite pentru asigurarile de viata nu sunt in prezent deductibile fiscal. Singura forma de economisire incurajata acum de stat este pensia facultativa, unde pragul de deductibilitate este de 200 de euro pentru angajat si tot atat pentru angajatorul care contribuie in numele angajatului, iar din 2009 nivelul se va dubla.

"Pentru anul acesta estimam o crestere cu 25% a pietei asigurarilor de viata, iar in 2009 asteptam o scadere a ritmului la 18-20%, daca vor actiona scumpirile", afirma seful departamentului de asigurari de viata al Generali. Anul trecut, primele brute subscrise de asiguratori din polite de viata au urcat cu 27%, pana la 1,44 de miliarde de lei (434 de milioane de euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

In ceea ce priveste actuala criza financiara si scaderea burselor, Racoveanu spune ca aceasta a afectat mai mult asigurarile unit-linked. La aceste polite s-a schimbat structura activelor in sensul mutarii banilor din fonduri cu risc ridicat, care investesc in actiuni, catre fonduri cu risc redus sau mediu, care investesc in depozite, obligatiuni sau titluri de stat. Asigurarile unit-linked sunt polite de viata legate de fonduri de investitii, care plaseaza cea mai mare parte din prima platita de asigurat in aceste fonduri, iar riscul investitiilor este asumat de client.

"Asigurarile unit-linked cu fonduri riscante, cele cu investitii de 60-70% in actiuni listate, nu mai sunt la moda in perioada crizei. Daca la mijlocul anului 15% din activele Generali pe unit-linked erau pe fondul Confident, cu risc mediu, iar 40% pe fondul Activ, cu risc ridicat, acum proportiile s-au inversat", afirma Racoveanu.

In prezent, numarul de persoane cu asigurari unit-linked este estimat de jucatorii din piata la 300.000-500.000, in conditiile in care nu exista date oficiale cu privire la acestea. Generali are 20.000 de clienti si active de circa 8,5 milioane de lei (2,3 milioane de euro) pe segmentul unit-linked. Pe tot segmentul asigurarilor de viata, compania se asteapta sa isi majoreze anul acesta vanzarile cu 50%, la 90 de milioane de lei (circa 25 de milioane de euro).

Sursa: Ziarul Financiar

--
Fiiasigurat.ro - Consultanta si asigurari cu comanda online RCA, CASCO, Imobile, de viata